Uw winkelwagen is leeg!

Atlanta Braves: maakt het thuisveld voordeel er echt toe?

21-09-2018 0
Is deze late race voor play-off thuisveldsvoordeel, dan moet de vraag gesteld worden: zou het echt een voordeel voor de Braves zijn?
De Atlanta Braves hebben dit jaar behoorlijk veel werk verzet op de baan van een record van 45-30. Dit indrukwekkende cijfer wordt echter gecompenseerd door een nogal sombere 39-38 opname in Suntrust Park na de reeks herstellende overwinning van woensdag op de kardinalen. Het is nogal raadselachtig, omdat statistisch teams bijna altijd beter presteren thuis dan op de weg.
 
Nu de Braves een (vingers gekruist) NLDS match-up met een onbekend team benaderen, vind ik het belangrijk om wat context te krijgen over hoe teams met betere thuishonkposities dan wegverdienende percentages de afgelopen 2 jaar in de play-offs hebben gepresteerd.
 
Het laatste team dat de play-offs maakte met een verloren record thuis was, ironisch genoeg, de Braves van 2001, volgens honkbalreferentie. Die ploeg eindigde thuis met een 40-41 record en werd uitgeschakeld in de NLCS door de Diamondbacks 4-1. Ik ga de database van de honkbalverwijzing gebruiken voor alle teamgegevens die hier worden genoemd.
 
De Houston Astros uit 2017 had thuis nog steeds een winnend record, maar hun record thuis was slechter dan hun record op de weg. Andere teams in de play-offs die dit seizoen ook tentoonstelden waren de Washington Nationals, de Minnesota Twins en de Cleveland Indians.
 
Zoals je vast nog wel weet, zijn de Astros dat seizoen de World Series gaan winnen. De Nationals, zoals ze gewoon zijn te doen, verloren in de NLDS aan de Cubs met 3-2. De Twins verloren in het wilde kaartspel en de Indiërs verloren de Yankees in de ALDS. Dus terwijl de winnaar van de World Series een beter wegenrecord had dan thuis, werden de andere 3 teams uitgeschakeld in hun eerste ronde van de play-offs.
 
In 2016 heb ik een veel beperktere set gegevens om uit te putten. Geen teams uit dat seizoen in de play-offs hadden een beter record weg dan thuis. De Red Sox en Mets waren het dichtst in de buurt en beide waren één game over hun thuisrecord. De Mets werden uitgeschakeld in het wilde kaartspel en de Red Sox in de ALDS.
 
Dus uit de weliswaar beperkte gegevens die ik heb getrokken, lijkt het erop dat teams met een beter wegenrecord (of heel dichtbij) niet al te goed hebben gepresteerd in de playoffs gedurende de laatste twee seizoenen. Al de rest - behalve het grote sterretje dat de Astros is - werden uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs. Nu weet ik zeker dat als ik verder terug zou gaan, ik meer voorbeelden zou kunnen vinden, maar ik ben meer geïnteresseerd in de huidige gegevens.